DonkereDagenFestival_bkg
Tim Hammer (muziektheater) Tim Hammer (muziektheater)

Theatermaker Tim Hammer is als MANMAID een mini one-man-band. Met loopstation, slagwerk en toetsen begeleidt hij een portie van zijn verzameling composities, gedichten en vertalingen. Van speelgoedklarinet tot pocket synthesizer, van Franse Chanson tot één-minuut rock. Een persoonlijk en pretentieloos concert geïnspireerd door Brel, Waits en Van Roozendaal.

Tim (’89) studeerde Muziektheater aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (2012). Nadien verdiepte hij zich in het traditionele Bunraku poppenspel in Japan en studeerde performance en zang bij het Roy Hart Theater in Zuid-Frankrijk.

Sinds 2013 is Tim werkzaam als componist, acteur, muzikant en poppenspeler bij diverse gezelschappen zoals Kameroperahuis, Het Filiaal, Theater Babel en Ulrike Quade Company. In 2017 maakte hij samen met Mirthe Dokter de festivalvoorstelling De Balts, over de paringsdans van mens en dier, die o.a. te zien was op Noorderzon, Oerol en Zwarte Cross.

Onderdeel van de Noorderkroon Route directions_walk
Mick Hup (singer-song) Mick Hup (singer-song)

Mick Hup uit Harderwijk is een gitarist, zanger, liedjesmaker. Deze rocker is momenteel druk bezig met een kersvers solo album genaamd ‘Chemical Butterflies’. Liedjes met een persoonlijke boodschap. Geen vage bullshit over onechte fantasieën, maar voor Mick tastbare levenservaringen. Mineur, majeur, soft, hard, uptempo, rustig en sfeervol is hoe hij zijn album zelf beschrijft. Geen vastgeroeste stijl die voor één subcultuur bedoeld is. PopRock met (h)ups en downs.

Deze gelegenheid is voor Mick een try-out. Hij gaat zijn nieuwe liedjes voor het eerst live spelen. Intiem en puur op de manier hoe hij ze heeft geschreven. Een unieke ervaring voor Mick. Die normaal staat te beuken met een band. Het album Chemical Butterflies zal medio 2019 verschijnen op vinyl en op alle media platvormen.

 
Onderdeel van de Vliegende Vis Route directions_walk
Sanne Schuhmacher (kleinkunst) Sanne Schuhmacher (kleinkunst)

Je kan alleen maar kijken door je eigen ogen. Je kan alleen maar ruiken door je eigen neus. Je kan alleen maar het denken van je eigen hersens horen. Hoe is het dan ooit mogelijk om echt samen te zijn?

In Hoe twee mensen in één bed passen gaat Sanne op onderzoek uit. Een voorstelling vol aanstekelijke verhalen en nieuwe Nederlandse theaterliedjes op een harp. Voor alle alleenslapers, samenslapers en twijfelaars.

Sanne schrijft toneel en speelt kleinkunst. Ze studeerde aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en aan de Schrijfopleiding aan de HKU in Utrecht. Ze schreef toneelteksten voor onder andere BonteHond, NTjong en Oorkaan in samenwerking met Het Koninklijk Concertgebouw Orkest. In 2017 won ze de jury- en publieksprijs op het Utrechts Kleinkunstfestival.

Onderdeel van de Vliegende Vis Route directions_walk
Shanna Nicó (singer-song) Shanna Nicó (singer-song)

Shanna Nicó brengt intieme liedjes op piano. De muziek ademt een liefde voor het nachtelijke en de naakte waarheid, gevat in poëtische teksten en eigenzinnige melodieën. Als invloeden noemt Shanna artiesten als Ane Brun, Fever Ray en Kate Bush.

Onderdeel van de Pegasus Route directions_walk
Jorrit Westerhof (Free Jazz) Jorrit Westerhof (Free Jazz)

Het eclectische spel van jazzgitarist Jorrit Westerhof is aardig dwars te noemen binnen jazz conventies. De in Rotterdam wonende muzikant vond zijn eerste muziekliefde in de heavy metal, maar stapsgewijs raakte Westerhof verslingerd aan de dissonantere improvisatievormen binnen de jazz. Momenteel werkt Jorrit in verschillende bezettingen, van solo improvisaties tot symfonie orkesten, en met muzikale giganten als Eric Vloeimans en Han Bennink.

Onderdeel van de Orion Route directions_walk
My Nature (pop/rock) My Nature (pop/rock)

Toen Ricardo Balsma (25, zang / gitaar en keys) en Pim de Mol (31, drums) elkaar voor het eerst ontmoetten in 2011 in de oefenruimte van voormalige band MakeBelieve was er een instant "klik". Ook op muzikaal vlak zitten de mannen op één lijn.

In 2013 verlaten ze allebei MakeBelieve en besluiten zich op andere zaken in het leven te richten. Maar de passie voor het muziek en het maken daarvan blijft. Eind 2018 spreken ze af om elkaar weer eens te zien en het idee ontstaat om met elkaar een nieuwe band op te richten.

Met nieuwe energie en een groot doel voor ogen richten zij Pop/Rock band [ MY NATURE ] op. Niet veel later voegen Hendrik Behnen (21, Keys & synths) en Coen van Vliet (Bass & backing vocals) zich bij de band.

Op dit moment werkt de band met producer Bjorgen van Essen aan de release van hun allereerste single 'Ghost Of You'. De naam voor de band is bewust gekozen; My Nature staat voor oprecht, ongedwongen, werkelijk, bescheiden en ongecompliceerd. Net als de muziek die brengen; puur, uit het hart en zonder concessies.

Onderdeel van de Orion Route directions_walk
Seven Eleven Seven Eleven

Seven Eleven maakt al meer dan 30 jaar funk zoals funk bedoeld is. Stilstaan bij een concert van Seven Eleven is dan ook geen optie.

De funkband, die uitstapjes naar hiphop, soul en jazz niet schuwt, werkte met kopstukken uit de Amerikaanse funkwereld, zoals Fred Wesley, Louis Johnson en The Brides of Funkenstein. De band stond op vele nationale en internationale podia en festivals waaronder driemaal op het North Sea Jazz Festival.

In de afgelopen jaren werd de track ‘7-1-1’ in de VS genomineerd door de vakjury van de IMAs (Independent Music Awards) en won de band de Rock Award van de staat Colorado. In 2017 verscheen het nummer ‘Good Life’ op een Amerikaans verzamelalbum met internationale funkartiesten. Ook in Nederland heeft Seven Eleven een uitstekende reputatie.

In 2019 bestijgt Seven Eleven de podia met een vette funkshow die het publiek weer ouderwets laat swingen, te beginnen op 19 januari in Harderwijk tijdens het Donkere Dagen Festival.

Luuk Ransijn (cabaret) Luuk Ransijn (cabaret)

De 18- jarige Luuk Ransijn is beginnend kleinkunstenaar/cabaretier. Hij vertelt verhalen aan de hand van zelfgeschreven liedjes en teksten. Tijdens het ‘Donkere Dagen Festival’ speelt Luuk een stuk uit zijn nieuwe solovoorstelling waarmee hij van maart t/m juni in verschillende theatertjes in Nederland te zien is.

Onderdeel van de Pegasus Route directions_walk
Stijn de Wit Standard Trio (jazz) Stijn de Wit Standard Trio (jazz)

Deze muzikanten kennen elkaar al jaren uit de Amsterdamse muziekscene en spelen in uiteenlopende Nederlandse en internationale jazzformaties.

In dit trio vinden ze elkaar in hun voorliefde voor klassieke standards die zij op eigentijdse en avontuurlijke wijze uitvoeren. De afwezigheid van een harmonie-instrument geeft deze bezetting de ultieme vrijheid om eigen kleur en richting te geven aan melodie en structuur.

De muziek is een symbiose tussen de melodieuze lijnen van Bernard van Rossum (bandleider van de BvR Flamenco Bigband) het excentrieke spel van Tijn Jans (Luchtman, TheTightJans) en de warme groove van Stijn de Wit (Voice Of Monk, Swingterklaas).

Bernard van Rossum (Tenor sax)
Tijn Jans (Drums)
Stijn de Wit (Contrabas)

Onderdeel van de Vliegende Vis Route directions_walk
Muz!nder (klassiek/wereldmuziek) Muz!nder (klassiek/wereldmuziek)

Muzinder zoekt verbinding tussen musici, hedendaagse componisten en andere podiumkunstenaars. Hun liefde voor muziek houdt niet op bij alleen ‘klassieke muziek’. Ze verleggen graag grenzen en verrassen het publiek bijvoorbeeld met Argentijnse tango of muziek van hedendaagse componisten.

De concertprogramma’s van Muzinder zijn vaak geïnspireerd op een omgeving, een verhaal, mensen of een specifieke situatie. Met hun kleinschalige theaterprojecten verbinden zij muziek met bijzondere verhalen voor jong en oud.

Mirjam Altena - fluit
Philine Coops - piano
Myrthe van Hulst - cello

Onderdeel van de Noorderkroon Route directions_walk
Nathalie en Jos (country) Nathalie en Jos (country)

Country en Jazz zijn niet de eerste stijlen die je gauw met elkaar zou associëren. Nathalie en Jos spelen echter met deze stijlen alsof ze samen één zijn. Op eigenzinnige wijze brengen zij de Roots muziek van Amerika over naar Europa!

Ze nemen je mee door Texas en Nashville en spelen de echte authentieke country en western swing muziek met een hoop improvisatie, te gekke eigen arrangementen en medleys.

Met hun eigen band Cousin Hatfield en hun trio Franklin D. Jones timmeren ze hard aan de weg. Ze spelen op behoorlijk wat binnen- en buitenlandse podia en zijn te zien op welbekende festivals zoals Zwarte Cross en festivals in o.a. Berlijn en Zurich.

Ook als duo weten ze deze muziekstijl over te brengen. Door de combinatie van virtuositeit en intimiteit zit je als luisteraar van begin tot eind op het puntje van je stoel.

Onderdeel van de Pegasus Route directions_walk
Vera Bon (singer-song) Vera Bon (singer-song)

Vera Bon (Deventer, 1995) schrijft liedjes over Tim uit groep 1 met wie ze officieel nog steeds verkering heeft, mannen in pakken en liefde die niet over rozen moet gaan maar over mensen. Als performer valt ze op door een extreme waarachtigheid. Vera: "Ik wil raken".

Haar Nederlandstalige, poëtische teksten met ogenschijnlijke kleine onderwerpen worden groots neergezet. Mede dankzij haar ijzersterke, eigenzinnige band waarin accordeon en elektrisch viool zorgen voor een unieke sound.

Onderdeel van de Hercules route directions_walk
Merel Leijen (klassiek) Merel Leijen (klassiek)

Op achtjarige leeftijd is Merel begonnen met harpspelen. Dit vond zij zo leuk dat ze, na het behalen van haar Havo diploma, harp is gaan studeren aan het Utrechts conservatorium. In 2011 heeft zij haar Bachelor diploma gehaald.

Tijdens haar optredens laat ze zien wat er allemaal mogelijk is op een harp. Zij speelt dus niet alleen het overbekende romantische repertoire maar laat ook andere muziekstijlen horen waaronder zelfs jazz.

Naast haar werk als harpiste is Merel ook muziekdocente. Zij kan het dan ook niet laten om het publiek ook wat bij te brengen over de muziek. Tijdens haar optredens vertelt zij over de stukken die ze speelt.

Onderdeel van de Hercules route directions_walk
Glenn Markesteijn (spoken word/verhalen/liedjes) Glenn Markesteijn (spoken word/verhalen/liedjes)

Zijn vader zag in hem een rockster, zijn moeder een profvoetballer en zijn tante gokte in welk gekkenhuis hij zou belanden. Hij heeft ze allemaal teleur moeten stellen. Wel weet hij in iedere stad de beste plek om heen te vluchten in het geval van een zombie apocalyps, kijkt hij vanavond voor de 313de keer Peter Pan en heeft hij speciaal voor jullie een solovoorstelling gemaakt waarin hij om probeert te gaan met jullie torenhoge verwachtingen. Verwacht verhalen, spoken word en liedjes. Verwacht geen cabaret, hij is niet heel grappig.

Onderdeel van de Orion Route directions_walk